Παιδί μου συγκεντρώσου.

photo Παιδί μου συγκεντρώσου

Ερ: Τον τελευταίο χρόνο νιώθω οτι το παιδί μου δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια δραστηριότητα. Αρχίζει να ζωγραφίζει και σε 5 λεπτά θέλει να δει τηλεόραση, μετά από λίγο να παίξουμε μπάλα, ενώ συνεχώς κινείται μέσα στον χώρο. Είναι 5 χρονών και η αλήθεια είναι οτι δεν είχα δώσει τόση σημασία όταν ήταν μικρότερος μιας και νόμιζα οτι ήταν μικρούλης για να μπορέσει να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο πράγμα. Τι μπορεί να συμβαίνει;Υπάρχει περίπτωση να έχει διαταραχή ελλειματικής προσοχής;

Η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή, πιθανότατα νευροβιολογικού υποβάθρου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η εύκολη διάσπαση της προσοχής, η παρορμητικότητα καθώς και η αυξημένη κινητική δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σκοπού (υπερκινητικότητα).

Η διαταραχή είναι 4 με 8 φορές πιο συχνή στα αγόρια και συναντάται στο 3 με 5% του συνολικού πληθυσμού.

Υπάρχουν 3 τύποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί η διαταραχή:

Tύπος όπου κυριαρχεί η απροσεξία

Τύπος όπου κυριαρχεί η παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα

Συνδυασμένος τύπος

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ :

Ανικανότητα να σταθεί σε ένα μέρος.

Ελάχιστος χρόνος ασχολίας με ένα αντικείμενο.

Ενεργεί χωρίς να σκέφτεται.

Πανικοβάλλεται και έχει ξεσπάσματα θυμού.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στη μάθηση. Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαταραχής:

Εξαιτίας της διάσπασης προσοχής, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και έτσι να συγκρατήσουν τις πληροφορίες.

Αδυναμία να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους.

Δε μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν οδηγίες ή κανόνες.

Διαταραχή της λεκτικής και μη-λεκτικής μνήμης.Ελαττωμένη ικανότητα έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων.

Πολύ συχνά η ΔΕΠ-Υ μπορεί να συνοδεύεται από ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ γίνεται από ψυχολόγο, ειδικευμένο στην παιδαγωγική ψυχολογία. Για να είναι έγκυρη η διάγνωση θα πρέπει να συμφωνεί με τα κριτήρια που δίνουν διεθνή διαγνωστικά και στατιστικά εγχειρίδια (π.χ DSM-IV) για τη ΔΕΠ-Υ.

 

photoΑπό τη Νέλλη Θεοδοσίου, Ψυχολόγο - Ειδικευμένη στην Κλινική & Παιδαγωγική Ψυχολογία

Η ψυχολογία του παιδιού

Όπως έχετε καταλάβει το επάγγελμα του γονιού δεν θα το βρείτε να διδάσκετε πουθενά. Για αυτό και είναι το δυσκολότερο. Ο χειρισμός όμως της πολύ ευαίσθητης ψυχολογίας των παιδιών είναι το πιο σημαντικό μάθημα που κανένας γονιός δεν πρέπει να μείνει στην ίδια τάξη και πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται. Η παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου θα είναι εδώ για να σας διδάξει όλα όσα πρέπει να μάθετε για  να γνωρίσετε το παιδί σας λίγο καλύτερα. Μπορείτε να στείλετε την ερώτηση σας στο e-mail: erotiseis@tellawoman.gr

Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα