Μου είπε ο γιατρός μου ότι έχω κύστες στις ωοθήκες. Είναι σοβαρό;

photo

Η πλειοψηφία των κύστεων που είναι μέχρι 3 εκατοστά είναι καλοήθεις. Όταν διαγνώσουμε τέτοιου τύπου κύστες τις παρακολουθούμε κάθε τρεις μήνες με ένα υπερηχογράφημα για να δούμε την εξέλιξή τους.

 

Τι γίνεται εάν μία κύστη είναι μεγαλύτερη από 3 εκατοστά ή δεν έχει καλοήθη χαρακτηριστικά; Κάνουμε εργαστηριακούς ελέγχους για καρκινικούς δείκτες και επαναλαμβάνουμε το υπερηχογράφημα μετά από μερικές μέρες (συνήθως μετά την περίοδο).

 

Πότε αφαιρούμε την κύστη; Οι κύστες αφαιρούνται όταν δεν υποχωρούν ή έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά σχεδόν και πάντα με λαπαροσκόπηση.

 

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ύποπτες και χρειάζονται λαπαροσκόπιση; Κατά τεκμήριο όχι γιατί παρόλο που δεν είναι επιθυμητές δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας ούτε είναι ύποπτες.

 

Αν μία κύστη είναι σίγουρα κακοήθης την βγάζουμε λαπαροσκοπικά; Όχι γιατί δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ενδεχόμενη επέκταση της νόσου εάν σπάσει η κύστη. Οπότε κάνουμε ανοιχτή τομή όπως στην καισαρική τομή.

 

 

photo

Από το Χάρη Χηνιάδη - Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο

Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London. Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Υπερηχογραφία. www.hiniadis.com

Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα