Η αγκαλιά και η σημασία της

photo Η αγκαλιά και η σημασία της

Από τη στιγμή που το παιδί γεννιέται και καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του, η αγκαλιά της μητέρας του, παίζει τεράστιο ρόλο στη σωστή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

Στη βρεφική ηλικία, η αγκαλιά της μητέρας, σύμφωνα με πολλές ψυχαναλυτικές θεωρίες, είναι ο χώρος στον οποίο το παιδί θα δημιουργήσει τα όρια του εαυτού του, αλλά και θα γνωρίσει τον κόσμο, μέσα από το προστατευτικό φίλτρο της μητρικής αγκαλιάς.

Στην παιδική ηλικία, που το παιδί ανεξαρτητοποιείται, η αγκαλιά της μητέρας είναι το ασφαλές μέρος στο οποίο γυρίζει το παιδί, μετά από την εξερεύνηση του κόσμου γύρω του. Είναι το απαραίτητο σταθερό μέρος που του δίνει την αυτοπεποίθηση να αναμιχθεί σε νέες καταστάσεις και να μάθει καινούρια πράγματα.

Η αγκαλιά είναι η αίσθηση της παρηγοριάς και της ανιδιοτελούς αγάπης που θα συντροφεύουν το παιδί σε όλη την παιδική και ενήλική ζωή του. Οι μητέρες ξέρουν ενστικτωδώς πότε είναι η στιγμή που το παιδί χρειάζεται την αγκαλιά τους αλλά θα πρέπει να καταφέρουν και να αφήσουν το παιδί από την αγκαλιά τους, ώστε να αναπτυχθεί και κοινωνικά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

photoΑπό την Νέλλη θεοδοσίου, Ψυχολόγο - Ειδικευμένη στην Κλινική & Παιδαγωγική Ψυχολογία

Η ψυχολογία του παιδιού

Όπως έχετε καταλάβει το επάγγελμα του γονιού δεν θα το βρείτε να διδάσκεται πουθενά. Για αυτό και είναι το δυσκολότερο. Ο χειρισμός όμως της πολύ ευαίσθητης ψυχολογίας των παιδιών είναι το πιο σημαντικό μάθημα που κανένας γονιός δεν πρέπει να μείνει στην ίδια τάξη και πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται. Η παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου θα είναι εδώ για να σας διδάξει όλα όσα πρέπει να μάθετε για  να γνωρίσετε το παιδί σας λίγο καλύτερα. Μπορείτε να στείλετε την ερώτηση σας στο e-mail: erotiseis@tellawoman.gr

Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα